Știi care sunt cele mai sănătoase varietăți de brânzeturi?

Branzeturile sunt alimente delicioase ce se regasesc in numeroase preparate. Dar sunt in acelasi timp o excelenta sursa de calciu, dar si de proteine. Chiar daca unele dintre ele contin multa sare sau grasimi. Trebuie sa stii insa ca unele sortimente de branzeturi sunt mult mai sanatoase decat altele.

Da, poti manca branza, dar cu moderatie. Nimeni nu poate nega faptul ca branza este pur si simplu delicioasa. Este satioasa in acelasi timp si o buna completare pentru tot felul de retete. De exemplu, ce ar fi pastele fara branza razuita peste? Sau celebra tarta quiche fara branza gratinata?

Aceste derivate din lapte reprezinta cea mai buna sursa de calciu, dar si de proteine sau de aminoacizi, triptofan printre altele. Din aceste motive, se recomanda sa se consume la orice varsta.

Si totusi, cum nimic nu e perfect in viata, branzeturile mai contin si calorii si sodiu. Din aceste motive, ar trebui sa fie consumate cu moderatie.

Deci daca nu exagerezi cu consumul lor, branzeturile sunt foarte bune pentru sanatate. Care sunt insa varietatile pe care ar trebui sa mizezi?

Ricotta. Branza ricotta contine foarte multe proteine, vitaminele A si B, dar si zinc. Contine de asemenea, foarte putine calorii si sodiu si un nivel destul de mic de grasimi. Se poate folosi atat in preparatele mai dulci, cat si in cele mai sarate. In Italia este cea mai folosita varietate pentru a umple pastele.

Pecorino Romano. O alta varietate de branza foarte sanatoasa, care se prepara cu lapte de oaie. Este o branza dura, sarata, originara duin Lacio, Italia. Se foloseste cel mai adesea pentru sosuri sau pentru gratin.

Cottage. Se prezinta sub mai multe forme si contine foarte multe proteine, dar si alti nutrienti precum calciu, seleniu sau fosfor. Este cea mai buna alegere daca alegi sa slabesti.

Parmezan. O alta varietate de branza care provine din Italia, din Parma, mai precis. Are o consistenta mai dura si mai granuloasa si cele mai delicioase varietati sunt cele care au fost lasate la afanat cel putin 3 ani.

Feta. O branza preparata cu lapte de capra sau de oaie. Savoarea sa sarata este unica. Are o textura cremoasa si poate sa fie folosita in salate, alaturi de ulei de masline, de rosii si de castraveti.

Panela. Este una din cele mai sanatoase varietati de branza ce exista. Se prepara cu lapte de vaca pasteurizat si este delicioasa la aperitiv, prezentand particularitatea de a absorbi alte savori, precum cea a usturoiului de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *