Jocul lui Gerald – Un film ce merită văzut!

Am văzut ceva filme de-a lungul anilor de diverse genuri, însă mereu am înclinat spre cele psihologice la care ai nevoie de concentrare pentru a dezlega misterul înainte de final. Azi povestesc despre un film psihologic și puțin horror, ce mi-a lăsat un sentiment aparte prin esența sa.

Cum mi-au plăcut încă din copilărie romanele lui Stephen King, am zis că nu ar fi rău să văd și o ecranizare a unui roman ce-i aparține. După cum se știe, Stephen King este un rege, cum o spune și numele său… al romanelor de tip horror, dar care abordează și cea mai complexă parte umană, și anume, psihicul.

Jocul lui Gerald (Gerlad’s Game), film apărut în toamna anului 2017, bazat pe romanul scris de Stephen King, este o ecranizare ce merită văzută. Deși la suprafață pare un horror tipic, mesajul transmis și esența filmului, face să fie un real succes.

Filmul prezintă în partea de început problemele apărute în cuplu după o anumită vârstă. Gerald și Jessie, aflați într-un mic impas al căsniciei lor, se retrag la casa de vacanță pentru a petrece un weekend minunat unul în compania celuilalt. Gerald dorește să destindă atmosfera încercând un joc erotic cu soția sa… îi pregătește acesteia o pereche de cătușe, o leagă de pat, apoi își intră în rol. O expresie greșită, folosită de acesta în timpul jocului, redeschide răni din trecutul lui Jessie, ba chiar o determină pe aceasta să-i aplice o lovitură cauzatoare de moarte, astfel acesta face un atac de cord.

jocul lui gerald

Abia după moartea fizică a lui Gerald începe cu adevărat filmul! Cătușele în care Jessie este ostatică, o fac pe aceasta să atingă o parte a psihicului destul de sensibilă. Imaginația ei generează un alter ego ce reprezintă de fapt suportul de sine, încrederea în sine de a se elibera. Pe de altă parte, imaginația ei creează și un Gerald, partea ei psihică ce prezintă neîncredere de sine, partea descurajatoare.

Traumele trecutului aduc vedenii și lupte interioare ale persoanjului Jessie. Fricile cu care se confruntă cât timp este prizoniera cătușelor, o fac să nu mai deosebească realitatea de imaginație. Monștri din mintea ei sunt de fapt adevăruri ale trecutului pe care le-a îngropat adânc și a refuzat să le mai scoată la lumină vreodată.

Dialogul cu halucinațiile ei reprezintă destăinuirea, confesare, momentul adevărului a cărui povară nu o mai poate duce, iar gândul că ar putea să moară cu aceste urme ale trecutului o determină să răbufnească în fața propriei imaginații.

Jessie retrăiește fiecare moment al traumei din copilărie, când tatăl ei este cel ce o violează apoi o forțează printr-o psihologie inversă să păstreze pe veci acest secret ce o aduce în starea prezentă.

Personajele episodice, precum hoțul cu chip de monstru ce apare doar după lăsarea întunericului și câinele ce mănâncă din cadavrul lui Gerald, sunt de fapt conflictul dintre realitate și imaginație. Aceștia reprezintă un pericol real, fiind cei ce atentează la viața femeii încătușate și fără putere de eliberare, pericol fizic ce ajută la restabilirea gândurilor ei într-o oarecare măsură.

Eliberarea din cătușe înseamnă sacrificiu! Gândind rațional, Jessie își face un scenariu ce o poate ajuta să-și recapete libertatea. Femeia alege să-și taie încheietura pentru a putea să-și elibereze mâna din cătușe, lucru ce-i readuce o libertate fizică.

După ce Jessie reușește să se elibereze din cătușele morții, a unei morți penibile… aceasta întâlnește hoțul de bijuterii cu chip de monstru, de data aceasta mult mai aproape de realitate, deși ea îl consideră pe acesta în contunuare o iluzie, o creație întunecată al minții sale. Jessie îi lasă verigheta în cufărul cu bijuterii din mâna monstrului și pleacă în grabă spre mașină pentru a pleca din acel loc blestemat ce-i putea aduce sfârșitul.

Deși finalul filmului este cel ce ne deschide ochii asupra esenței, nu am să mai continui să povestesc căci merită văzut din plin. Un film remarcabil ce abordează într-o manieră unică problemele abuzurilor sexuale din familie, un film ce lasă mult de interpretat, un film ce arată viața așa cum este ea, cu monștri și lupte interioare.

Filmul se poate viziona pe Netflix subtitrat, însă nu recomand foarte tare să-l vizionați cu subtitrare în limba română, deoarece mi se pare că subtitrarea este destul de slabă.

Filmul poate fi vizionat integral pe Netflix, subtitrat în limba engleză, special pentru a putea înțelege toate cuvintele așa cum trebuie, căci subtitrarea în limba română lasă foarte mult de dorit. Plus de asta, puteți vedea filmul într-o calitatea foarte înaltă și fără întreruperi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *