Infecții în timpul sarcinii – riscuri, prevenire

Sarcina schimbă o femeie, făcând-o mai vulnerabilă în fața diferitelor infecții care pot provoca efecte nedorite și complicații. Ce infecții amenință viitoarele mame, de ce anume trebuie să vă temeți, ce tratament este recomandat? In acest articol vom vorbi despre riscuri, consecințe și măsuri preventive.

Infecțiile vaginale în timpul sarcinii

Medicii pot distinge în mod obișnuit infecțiile, care sunt cel mai adesea înregistrate la femei în timpul sarcinii. Prevalența lor este explicata prin unele schimbări fiziologice, și anume prin reducerea sistemului imunitar de apărare.

Candidoza

Candidoza vaginală este una dintre cele mai frecvente infecții în practica unui ginecolog, mai ales atunci când este vorba despre femeile însărcinate. Ciupercile din genul Candida, care fac parte din flora normală a vaginului, pot provoca inflamații, si pot fi activate în caz de sistem imunitar slabit.

Simptomele candidozei vaginale sunt:

 • mâncărime și arsură în perineu;
 • scurgeri vaginale anormale;
 • apariția de senzații neplăcute, și anume durere și chiar arsură în timpul actului sexual.

Tratamentul afecțiunii poate fi prescris numai de un ginecolog după examinare și diagnosticare. La urma urmei, simptomele unor infecții pot avea simptome similare candidozei vaginale.

Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană este o schimbare în compoziția florii vaginale normale. Cauza este o infecție.

Simptomele acestei afectiuni includ:

 • mâncărime și arsură în perineu;
 • apariția unui miros neplăcut;
 • descărcarea vaginală cu diferite impurități.

Lipsa tratamentului în timp util pentru vaginoza bacteriană poate provoca consecințe nedorite și chiar grave in timpul sarcinii. După cum arată practica, una dintre cauzele vaginozelor poate fi infecția chlamydială, ceea ce sporește șansele nașterii premature sau nașterea unui copil cu greutate mică.

Infecțiile uterine

Infecția în uter este cea mai periculoasă pentru sarcină: poate afecta activitatea placentei, penetrează fetusul, provoacă travaliul prematur și astfel apar complicații.

Unul dintre motivele pentru formarea sângerărilor uterine va fi lipsa tratamentului în timp util al infecțiilor vaginale.

Tratamentul este dezvoltat individual și, uneori, poate necesita spitalizarea femeilor. Tactica sarcinii și a nașterii va depinde de starea femeii.

Infecții frecvente în timpul sarcinii

Sarcina prezinta numeroase schimbări în organism, ceea ce face femeile mai sensibile la diferite tipuri de infecții. În plus, poate provoca exacerbarea proceselor cronice sau formarea proceselor acute.

Modificările nivelelor hormonale pot provoca modificări ale pielii, și devin mai susceptibile la aparitia unei infecții secundare. De asemenea, 70% dintre femeile gravide au gingivită (inflamația gingiilor), care se transformă adesea în complicații, iar cauza este o infecție în gură.

Toate femeile în timpul sarcinii sunt expuse riscului de infecții diverse:

 • infecții respiratorii, inclusiv gripa;
 • infecții herpetice;
 • infecții intestinale etc.

Orice infecție în timpul sarcinii este dificil de tolerat și reprezintă o amenințare nu numai pentru mamă, ci și pentru copil. Mai mult decât atât, nu numai boala în sine este periculoasă, ci și tratamentul, dar numai dacă se desfășoară pe cont propriu, fără o consultare prealabilă cu un specialist.

Amenințarea pentru sarcina si fat

Orice boală și în special infecția poate afecta evoluția sarcinii și a dezvoltării fătului. Experiența și cunoștințele științifice ne-au permis să determinăm cele mai probabile riscuri pentru mamă și făt atunci când apare o infecție:

 • Vaginoza bacteriană poate fi considerată ca una dintre cauzele premature a travaliului;
 • Hepatita, HIV, sifilisul poate infecta fătul, iar unele pot provoca moartea fetală;
 • Chlamydia poate provoca boli oculare și pneumonie nou-născuților;
 • Toxoplasmoza, în unele cazuri, poate provoca complicații la naștere, precum și afectarea dezvoltării intelectuale a unui copil deja născut;
 • Virusul Zika poate provoca avort spontan sau complicații la naștere.

Prevenirea infectării

Este posibil să se vindece boli, în special farmacologia modernă oferă medicamente care sunt sigure în timpul sarcinii și nu dăunează fătului.

Toate măsurile preventive sunt reduse la punerea în aplicare a recomandărilor medicului, precum și modificările stilului de viață:

 • femeilor gravide li se recomandă să nu rămână în locuri cu o mulțime de oameni, în special în timpul sezonului rece și a oricăror epidemii;
 • dacă vorbim despre prevenirea infecțiilor vaginale, medicii recomandă adesea utilizarea de remedii pentru a preveni vaginoza și aftoasa. Și dacă se întâmpla acest lucru, atunci ambii parteneri ar trebui să fie implicați în tratament;
 • respectarea regulilor elementare de igienă, precum și o selecție atentă a produselor și respectarea regulilor de păstrare a acestora pot fi considerate bune pentru prevenirea infecțiilor intestinale;
 • evitați contactul cu bolnavii și împiedicați rudele și prietenii să vină cu o răceală.

Prevenirea trebuie efectuată pe tot parcursul sarcinii, și nu numai în perioadele critice, de exemplu, când orașul este acoperit de un val de gripă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *