Despre ața dentară

Multi pun la indoiala eficienta atei dentare. Aceasta este recomandata de foarte muti specialisti de peste 10 ani. Este un lucru cunoscut ca dupa fiecare masa sa ne spalam pe dinti si sa folosim ata dentara. Cu toate acestea, rezultatele numeroaselor studii, au ajuns la copncluzia faptului ca eficienta utilizarii atei dentare nu este dovedita stiintific.

Numerosi jurnalisti au analizat peste 25 de studii stiintifice din ultima decada. Lucrul demn de remarcat cand vine vorba despre aceste analize, il consta faptul ca nu au fost gasite niste dovezi solide cum ca atat dentara ar fi intradevar utila atunci cand dorim sa avem o igiena dontara cat mai sanatoasa.

Principalele analize au constat in compararea spalatului pe dinti urmat de folosirea atei dentare, cu spalatul pe dinti obisnuit. Nu s-a constatat nici o diferenta intre cele doua activitati. Un studiu din 2015 spune despre ata dentara ca nu este eficienta.

Un alt studiu a adaugat ca ata dentara nu are un impact major asupra sanatatii orale si nu se poate demonsra exact daca aceasta este eficienta in inlaturarea tartrului. Un singur studiu, desfasurat in anul 2011 a ajuns la concluzia ca ata dentara poate reduce inflamarea gingiilor, insa acest studiu a fost foarte criticat de specialisti.

Alte studii referitoare la ata dentara au fost combatute pentru simplul fapt ca s-au desfasurat pe o periaoda foarte scurta de timp sau numarul subiectilor care au luat parte la aceste studii era unul mult prea mic pentru a fi edificator. Presedintele parodontologilor americani, a recunoscut faptul ca sanatatea dentara nu este un atribut exclusiv atei dentare.

Aceasta ata, desi uneori utila nu este recunoscuta ca fiind foarte eficienta, mai ales datorita rezultatelor ultimelor studii dar si a eficientei scazute ale acesteia. Multi oameni folosesc atat dentara incorect, de aceea si probabil lipsa de eficienta a acesteia.