5 modalități obișnuite și neobișnuite de a evita un accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare de care nimeni nu este imun. Și există oameni care, prin natura lor, prezintă un risc ridicat de a dezvolta un accident vascular cerebral. Stresul, problemele de mediu și mulți alți factori agravează situația. Dar, în fiecare an, oamenii de știință descoperă noi și noi modalități de a reduce riscul de accident vascular cerebral.

Stil de viață sănătos sau gene: care este mai puternic?

Un stil de viață sănătos este bun și util, iar dacă persoana obișnuită face exercițiile și mănâncă în mod corespunzător, va reduce cu siguranță riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral. Dar ce se va întâmpla dacă o persoană este, de la naștere, predispusă genetic la accident vascular cerebral? Este posibil să se reducă riscurile cu un stil de viață sănătos?

Faptul că există o tendință genetică de a dezvolta un atac cerebral este un fapt pe care nimeni nu îl neagă. Iar în luna octombrie a acestui an, un grup internațional de oameni de știință a publicat rezultatele observațiilor de 7 ani ale 305 de mii de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani. La momentul începerii experimentului, niciunul dintre aceștia nu a suferit vreun accident vascular cerebral sau atacuri de cord în anamneză. După 7 ani, oamenii de știință au verificat care dintre ei au suferit de un accident vascular cerebral în această perioadă. De asemenea, au analizat 90 de gene legate de accidentul vascular cerebral de la participanții la proiect.

După analizarea mortalității, morbidității și stilului de viață al tuturor subiecților, experții au concluzionat că persoanele cu o tendință genetică la accident vascular cerebral au cu 35% mai multe sanse de a suferi de aceasta boala decât cei care nu au o astfel de tendință și acest lucru nu depinde de cât de des faceți sport, ce mănâncati și dacă aveti obiceiuri proaste. Dar atunci când se gestionează un stil de viață nesănătos, riscul persoanelor predispuse la accident vascular cerebral a crescut la 66%, adică aproape de două ori.

Aceasta înseamnă că este imposibil să neutralizăm complet riscurile în acest caz. Dar le puteți împiedica să crească și să rămână printre aceia care, deși au fost genetic predispuși la accident vascular cerebral, nu au suferit de aceasta boala si au trăit o viață lungă, fericită și sănătoasă.

Alimente sănătoase împotriva accidentului vascular cerebral

Cercetătorii britanici au împărtășit în acest an rezultatele unui studiu al eficacității unei diete mediteraneene populare pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. Adeptii acestei diete preferă pește proaspăt, nuci, fructe, cereale și cartofi, precum și ulei de măsline ca dressing, dar proporția produselor lactate și a cărnii obișnuite din dieta lor este limitată.

Timp de 17 ani, 23 000 de persoane au participat la experiment, iar la finalizarea sa, oamenii de știință au ținut cont de cât de bine corespundeau alimentelor subiecților cu principiile dietei mediteraneene. Interesant, femeile au beneficiat cel mai mult de aceasta dieta: riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral a scazut cu 22%, iar pentru barbati acelasi indicator a fost de doar 6%. În medie, persoanele care preferă dieta mediteraneană au reușit să reducă riscul de accident vascular cerebral cu 13%.

Intr-un alt studiu se subliniază faptul că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, prin contrast, cresc probabilitatea decesului de accident vascular cerebral cu 50%, iar această probabilitate este deosebit de pronunțată la vârstnici.

În cele din urmă, produsele care reduc riscul bolii trebuie menționate separat:

  • Ouă: 5 ouă pe săptămână reduc riscul de accident vascular cerebral cu 12%;
  • Brânză: 40 g de brânză reduc riscurile cu 10%;
  • Cafea: o cană suplimentară săptămânală de cafea reduce riscul de îmbolnăvire cu 8%.

Sauna și tensiunea arterială

În luna mai a acestui an, oamenii de știință britanici au raportat beneficiile incredibile ale vizitelor regulate la saună și au sugerat utilizarea acesteia ca mijloc de prevenire a accidentului vascular cerebral. Observațiile la 1600 de participanți timp de 15 ani au arătat că cei care au vizitat sauna de 4 până la 7 ori pe săptămână au fost cu 60% mai puțin susceptibili de a avea un accident vascular cerebral decât cei care au vizitat sauna doar o dată pe săptămână.

Cercetatorii reamintesc ca sauna este o distractie extrem de folositoare, dar inainte de a merge acolo, ar trebui sa discutati posibilitatea utilizarii sale cu medicul dumneavoastra, sau cu un cardiolog.

Alăptarea: sfaturi pentru femei

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au anunțat că alăptarea este nu numai benefică pentru copii, dar și pentru mame. Observațiile de peste 8 ani pentru 290 mii de mame de nationalitate chineza, au arătat că cele care au alăptat au avut cu 8% mai mici sanse să fi avut un accident vascular cerebral. Și dacă alaptarea a durat cel puțin doi ani, probabilitatea bolii a scăzut cu 17% în comparație cu femeile ale căror copii au crescut pe hrană artificială. Potrivit calculelor oamenilor de știință, la fiecare 6 luni suplimentare de alaptare s-a redus riscul de accident vascular cerebral cu 3%.

Oamenii de stiinta explica acest efect neasteptat prin “resetarea metabolismului” dupa sarcina si de faptul ca alaptatul activeaza procesele de lipoliza (distrugerea grasimii acumulate in timpul nasterii).

Vaccin pentru accidentul vascular cerebral

Însăși conceptul de “vaccinare împotriva accidentului vascular cerebral” pare ciudat. La urma urmei, nu este vorba de infecție. Dar, totuși, medicamentele care permit să protejeze o persoană împotriva unui accident vascular cerebral există deja. Cu anumite rezerve, desigur.

Vorbim despre riscurile de re-accident vascular cerebral, adică un astfel de vaccin va fi relevant pentru persoanele care au suferit deja o accident vascular cerebral, după care sunt mereu în pericol de recidivă a bolii. Pentru ca un nou tromb să nu provoace o criză recurentă, acești pacienți trebuie să ia în mod constant medicamente care să subtieze sângele și să inhibe formarea cheagurilor de sânge.

Situația este complicată nu numai de faptul că astfel de medicamente au propriile efecte secundare, dar și de faptul că nu este ușor pentru acești pacienți să controleze medicamentele regulate. Iar o injecție a vaccinului S100A9, dezvoltată de oameni de știință japonezi, vă permite să uitați să luați medicamente pentru subțierea sângelui timp de două luni. De asemenea, nu provoacă reacții autoimune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *